Carrier viert honderdste verjaardag centrifugale koelmachinetechnologie - Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

2022-07-16 01:01:41 By : Mr. Adonis Su

Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

Informatie over airconditioning koeltechniek en koude maar ook ventilatie koeling en lucht

Een eeuw geleden onthulde Willis Haviland Carrier de eerste centrifugale koelmachine. Afgelopen maand werd het jubileum van deze uitvinding gevierd.

Op 22 mei 1922 nodigde Willis Haviland Carrier – nadat hij zeven jaar eerder Carrier Engineering Corporation had opgericht – driehonderd mensen uit voor een maaltijd en een bokswedstrijd, gevolgd door de onthulling van ’s werelds eerste centrifugale koelmachine.

Verbeterde proceskoeling  Het concept van Carrier om een shell, een nieuw type condensor en een koelmachine op een frame te combineren, leidde tot verbeterde proceskoeling in fabrieken. Na de eerste installatie van drie centrifugaalmachines in 1923, in de chocoladefabriek van Philadelphia, werd de Innovatie van Carrier al snel ingezet voor proceskoeling in kunstzijdefabrieken in India en crackerfabrieken in Mexico. In 1924 werd de stap naar comfortkoeling gemaakt, toen eigenaren van een warenhuis in Detroit centrifugaalkoelmachines lieten installeren.

Veiliger productie van levensmiddelen Tien jaar daarna had proceslucht via centrifugale koeling zijn weg gevonden in meer dan 200 bedrijfssectoren, zo stelt Carrier. De productie van levensmiddelen en dranken werd veiliger, ziekenhuizen werden gezondere verblijfsomgevingen, en er konden nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld, zoals penicilline. Door betere handhaving van temperaturen en luchtvochtigheid mogelijk te maken, heeft centrifugale koeltechnologie volgens de fabrikant ook bijgedragen aan de infrastructuur van het digitale tijdperk; denk daarbij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld halfgeleiderchips, datacenters en robotica.

Doorontwikkeling van de techniek De fundamentele fysica van centrifugaaltechnologie is de afgelopen eeuw gelijk gebleven, maar Carrier heeft naar eigen zeggen continu aan de doorontwikkeling gewerkt. Zo levert het nu onder andere de AquaEdge 19DV watergekoelde koelmachines met opties voor vrije koeling en warmteterugwinning, en heeft de eveneens watergekoelde AquaEdge 19MV-koelmachine een compact ontwerp en breed werkbereik. Beide machines zijn voorzien van tweefasige EquiDrive-compressortechnologie die, zo stelt de fabrikant, voor een significant lager energiegebruik zorgt.

‘Voortbouwen op erfgoed’ “Carriers uitvinding opende de weg naar grootschalige airconditioning en betere efficiëntie van proceskoeling” stelt Gaurang Pandya, president commerciële HVAC bij Carrier. “We bouwen voort op dit erfgoed en blijven innoveren met digitale technologie en intelligenter gebruik van het internet of things. Daarmee helpen we klanten commerciële HVAC-oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij hun bedrijfsdoelstellingen.”

Foto: Willis Carrier in 1950, naast de eerste gebouwde centrifugale koelmachine die toen al 27 jaar in bedrijf was bij de Onondaga Pottery Company in Syracuse, New York.

Tags: klimaattechniek, industriële koeling

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De koeltechnische sector doet te weinig om jonge professionals binnen te halen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Koude en Luchtbehandeling