Op zoek naar trends op vakbeurs Mostra Convegno in Milaan - Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

2022-09-10 12:59:15 By : Mr. LEO LIU

Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

Informatie over airconditioning koeltechniek en koude maar ook ventilatie koeling en lucht

Voor het eerst in vier jaar vond in juni weer een editie van de Mostra Convegno plaats. Een bezoek aan deze grootste HVAC-beurs van Italië leverde inzichten in een aantal trends op. Een daarvan is de extra aandacht voor gezonde binnenlucht; niet onlogisch in een gebied dat eerder zwaar door corona werd getroffen. Een andere trend is dat natuurlijke koudemiddelen steeds verder in de HVAC-markt doordringen.   

Tekst: Menno van der Hoff 

De Mostra Convegno is de grootste HVAC-beurs van Italië en vindt van oudsher plaats in het Rho-beurscomplex ten noorden van Milaan. Na het versoepelen van de zeer strenge Italiaanse coronaregels bleef lang onduidelijk of de beurs het oude hoge niveau weer ging bereiken. Voor wie de beurs toch bezocht, was het zeker de moeite waard. Op de beursvloer waren echte noviteiten te zien, en de Mostra bood voldoende kansen om zakelijke relaties op te doen of te versterken.

De enorme stand van Aermec.

Rustige beurshallen Zeker, met naar schatting ongeveer een kwart minder bezoekers dan vanouds, een paar hallen minder en hier en daar nog een lege stand, was het duidelijk rustiger dan bij eerdere Mostra-edities. Enkele grote Italiaanse merken zoals Clivet, Climaveneta en Rhoss waren bijvoorbeeld niet aanwezig, en ook Carrier, Trane, Daikin en nog een aantal mondiale AC-merken hadden geen grote productenstands. Daardoor viel de gigastand van Aermec, centraal in hal 22, erg op. Veel componentenleveranciers, zoals LU-VE, ebm-papst en Ziehl-Abegg, pakten er groot uit en hadden veel nieuws te melden.

Aandacht voor ventilatie en luchtzuivering Een aantal trends werden op de Mostra Convegno overduidelijk voor het voetlicht gebracht. Corona heeft de aandacht voor ventilatie en luchtzuivering helemaal teruggebracht. In de hallen 13 en 15 werd interessante informatie gedeeld en waren er activiteiten op het gebied van een schoon en zuiver binnenklimaat. In de hallen 5 en 7 toonden vooral verwarmingsfabrikanten dat ze flink met de omslag naar warmtepompen bezig zijn. Op de stands van het Franse Atlantic (Ignis), Innova en het Duitse Viessmann waren veel warmtepompen te zien, waarbij alle nieuwe modellen propaan als koudemiddel gebruiken.

Veel propaansystemen op de beursvloer Sowieso is propaan een koudemiddel dat veel in beeld is , nu ook voor het eerst in Italië. Zonder het te hebben geteld, denk ik dat er twintig tot dertig stands van fabrikanten met propaansystemen aanwezig waren: van kleine monoblocks zoals van Amitime, Argo, Phnx, C&H en Systemair, en het zeer fraaie toestel van Templari (nog geen foto, het komt pas in 2023 op de markt), tot zeer grote koelmachines zoals bij Enerblue, Emicon en voor het eerst MTA. Allemaal merken die in Nederland leverbaar zijn.

CO2 voor een hoge warmtepomplift Een tweede, misschien nog opvallendere trend, is de opkomst van CO2 in de HVAC-wereld. De eerste toestellen van Emicon, HiRef en Enerblue werden op de beurs prominent getoond. CO2 is zeer geschikt voor een hoge warmtepomplift, zoals voor tapwater met een hoge temperatuur, en het wordt in Japan al jaren op die manier toegepast. Ongetwijfeld zullen we hier op de aanstaande Chillventa nog veel meer van gaan zien. 

R410A is ‘uit’ Als het om split- en VRF-systemen gaat, zijn vrijwel alle op de Mostra getoonde systemen gevuld met R32. Daarbij is er veel keuze in kleur, vormgeving en uitvoeringen, met een lange reeks van merken uit Europa en Azië. Het koudemiddel R410A is in deze sector duidelijk ‘uit’ . Ook viel de kleine stand van Daikin op, die alleen uit een grote videowall bestond waarop F-gassen werden gepromoot. Op de stand was geen personeel aanwezig. Een aparte verschijning op de beursvloer.

Tijdens de Nationale Energie Week 2022 vinden van dinsdag 11 tot en met donderdag 13 oktober vier vakbeurzen plaats waar energiebesparing en verduurzaming centraal staan:

De beurzen vinden plaats in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Vanaf 16 augustus kunt u zich gratis registreren voor een bezoek, via de website van de Nationale Energie Week .

Tags: industriële koeltechniek, koudemiddelen, klimaattechniek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Net als in 2021 voert RCC het Partner of Choice onderzoek uit. Dit is een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 We zijn weer heel benieuwd naar uw ervaring en mening om zo een realistisch overzicht te krijgen van wie en wat u belangrijk vindt in het inkoopproces. Klik hier om naar de enquête te gaan.

De koeltechnische sector doet te weinig om jonge professionals binnen te halen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Koude en Luchtbehandeling