Warmtecentrale in Berlijn neemt ammoniakwarmtepomp in gebruik - Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

2022-05-21 18:26:05 By : Ms. Bella wu

Airconditioning en koeling op RCC Koude en Luchtbehandeling

Informatie over airconditioning koeltechniek en koude maar ook ventilatie koeling en lucht

In de CHP-centrale (Combined Heat and Power) van Vattenfal in Berlijn is een Sabroe-warmtepomp met een vermogen van 700 kW in bedrijf gesteld. Daarmee krijgt de centrale een hybride karakter.

De CHP-centrale draaide voorheen alleen op een gasturbine die elektriciteit produceert en waarvan de restwarmte wordt teruggewonnen om het stadswarmtenet te voeden. Door er een industriële warmtepomp bij te plaatsen, wordt volgens Johnson Controls, eigenaar van Sabroe, de energiezekerheid geborgd en de CO₂-uitstoot van de centrale met 620 ton per jaar gereduceerd. De warmtepomp, een HeatPAC 104SV voorzien van een zuigercompressor en gevuld met ammoniak als koudemiddel, zou een COP van 6,5 kunnen bereiken.

Grootste Europese stadswarmtenet Het volledige stadswarmtenet dat Vattenfall in Berlijn exploiteert, is het grootste in West-Europa. In totaal tweeduizend kilometer leidingwerk zorgt er voor de distributie van heet water met een temperatuur tussen de 80 en 135 °C, voor verwarming en tapwater in ongeveer 1,3 miljoen woningen. Het ‘Buch-eiland’-netwerk dat er onderdeel van uitmaakt en waar de CHP-centrale op is aangesloten, levert warm water aan ongeveer 10.000 appartementen en 500 grondgebonden gebouwen, waaronder woningen, scholen en medische voorzieningen.  

Afscheid van fossiele energiedragers “De nieuwe warmtepomp in Berlin-Buch maakt onderdeel uit van ons beleid om binnen een generatie volledig afscheid te nemen van fossiele energiedragers”, aldus Andreas Heuer van Vattenfall. “Tegelijkertijd willen we aan de verwachting van onze klanten in Berlijn voldoen dat ze betaalbare elektriciteit en warmte krijgen geleverd. We zijn er trots op dat we onderdeel zijn van de ontwikkeling die is gestart om warmtepompen uit te rollen in de Duitse energiesector.”

Tags: warmtepomp, industriële koeling

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De koeltechnische sector doet te weinig om jonge professionals binnen te halen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Koude en Luchtbehandeling