Forse RTX 3090 Ti TUF Gaming en watergekoelde ROG Strix LC-editie bij Asus - Hardware Info

2022-06-25 01:06:36 By : Ms. Cassie He

Zoals verwacht heeft Nvidia vandaag de RTX 3090 Ti gelanceerd. Ten opzichte van de reguliere RTX 3090 is de Ti voorzien van de volledig ingeschakelde GA102-gpu (10.752 cuda-cores) en 24 GB gddr6x-geheugen met een snelheid van 21 Gbps, waardoor een bandbreedte van meer dan 1 TB/s mogelijk is. Daarnaast is het tdp fors opgeschroefd, tot niet minder dan 450 watt. Om deze reden worden zowel Nvidia’s Founders Editions als de custom modellen van partners uitgerust met de nieuwe 12VHPWR-connector, die maximaal 600 W aan prik kan leveren.

Om de temperaturen bij een dergelijk stroomverbruik onder controle te houden, heeft Asus twee RTX 3090 Ti-kaarten met een forse koeloplossing onthuld. Beide hebben een standaard en een oc-variant, waarbij de kloksnelheden zijn opgedreven. De ROG Strix LC combineert een blowerfan met een waterblok en een 240mm-radiator, die op zijn beurt door twee 120mm-fans van frisse lucht wordt voorzien. Hierdoor heeft de kaart een relatief bescheiden dikte van 2,6 uitbreidingssloten. 

Overige eigenschappen omvatten twee fanheaders om de snelheid van casefans af te stellen op basis van de temperatuur van de gpu, terwijl de 56 centimeter lange tubes verschillende installatiemogelijkheden moeten bieden. De shroud van dit model is net zoals de bijgeleverde ventilatoren uitgerust met rgb-verlichting, die via Asus Aura Sync kan worden ingesteld. 

Vervolgens komt de RTX 3090 Ti TUF Gaming aan bod, die maar liefst 3,2 uitbreidingssloten in beslag neemt. Deze uit de kluiten gewassen kaart beschikt over drie Axial-tech ventilatoren, die dankzij een dikte van 1,5 cm een hogere statische druk moeten bieden. De middelste fan draait met de klok mee, terwijl de andere twee de tegenovergestelde kant opdraaien. Volgens de fabrikant moet dit voor een lagere geluidsproductie zorgen. Net zoals zijn grotere broer beschikt de TUF over rgb-verlichting, al gaat het in dit geval enkel om het TUF-logo en een kleine lichtstrip.

Deze modellen moeten per direct beschikbaar zijn, Asus heeft echter geen prijzen bekendgemaakt. Naar verwachting zullen deze niet bepaald mals zijn: Nvidia hanteert een adviesprijs van 2.249 euro voor de Founders Edition, die waarschijnlijk overtroffen wordt door die van de uitvoeringen van de add-in-boardpartners (zoals Asus).