In gesprek met de vertrekkende en de nieuwe voorzitter van de knvvk & young cool - Airco en koeling bij RCC Cold and Air Treatment

2021-12-13 23:27:49 By : Ms. Sandra Su

Airconditioning en koeling bij RCC Cold and Air Treatment

Informatie over airconditioning, koeltechniek en koude, maar ook ventilatie, koeling en lucht

Ondernemer Anouk Dijkstra volgt Peter Augustinus op als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude (knvvk & jong cool). Een gesprek over waar de vereniging vandaan komt en waar ze naartoe wil.

Tekst: Fleur Greebe. Foto's: Maxime Beerkens.

Volgens Peter Agustinus is het klimaatprobleem de afgelopen vijf tot tien jaar zeer actueel geworden in Nederland en Europa. “Het wordt veel serieuzer aangepakt, maar in veel opzichten niet genoeg. In deze tijd zie ik dat veel ontwikkelingen in elkaar grijpen, zoals de CO₂-footprint, de circulaire economie en natuurlijke koudemiddelen. Er zijn mogelijkheden voor onze leden. Het vraagt ​​om innovatie en verandering, zeker nu, in tijden van en na corona.”

Gedroomde opvolger Is er een reden voor ondernemer Anouk Dijkstra om ervoor te kiezen om voorzitter van knvvk & young cool over te nemen? Augustine: “Anouk is mijn gedroomde opvolger. Ze is ambitieus, jong en gedreven. Met enthousiasme zal zij de nieuwe koers van de vereniging voortzetten en zich inzetten voor het behalen van de doelen. Het was mijn idee om Anouk als nieuwe voorzitter te vragen. Vooral omdat ze jong is, toekomstvisie heeft en daadwerkelijk handelt. In de drie jaar dat we samenwerken ben ik onder de indruk geraakt van haar ondernemende houding. Een logische keuze dus. Vooral omdat ze een goed gevoel voor humor heeft. Het is zeker niet langer alleen een erebaan. Tegenwoordig wordt er veel meer gedaan. Ik denk dat er de laatste jaren wel wat veranderd is. Ik vind het geweldig als Anouk het nu op haar eigen manier gaat doen, en haar niet in de weg wil lopen."

Nieuw gezicht in de koeltechniek Anouk Dijkstra is een nieuw gezicht in de koeltechniek. Ze is opgeleid in economie, bedrijfskunde en technisch in de productie van drukvaten en warmtewisselaars. In 2013 is Dijkstra toegetreden tot het familiebedrijf Prevesco BV & Kooiman Apparatenbouw BV met als doel de aandelen te verwerven. Na vier jaar technische opleiding binnen Kooiman Apparatenbouw (shell & tube warmtewisselaars en drukvaten voor de petrochemische industrie) besloot zij eind 2017 de aandelen van Prevesco BV te kopen en namens de familie te gaan beheren. Dijkstra zag potentie in de industriële koeltechniek en in de binnen het bedrijf ontwikkelde innovatie in thermodynamica: Uniflow.

Een opvallende verschijning Sinds juni 2018 zit Dijkstra ook in het bestuur van de knvvk. Hoe is ze daar eigenlijk in verzeild geraakt? Augustinus: “Ik ontmoette haar op een NVKL-bijeenkomst in het Thialfstadion, waar ze meteen mijn aandacht trok. Ze was iemand die vragen durfde te stellen en het gesprek aanging. Een opvallend persoon, en dat was reden om haar naar het bestuur te vragen. Ik was aangenaam verrast dat ze wel luisterde, want ik vond dat ze het al druk genoeg had met de reorganisatie die ze in haar bedrijf had ingezet. Er was ook een generatiekloof.”

Peter Augustinus “Ik zie de benoeming van Anouk als een beloning voor mijn werk voor de vereniging.”

Volgende generaties In 2014 nam Augustine, met een zakelijke achtergrond en een opleiding in thermodynamica, het voorzitterschap van de vereniging over. Hoe zag de samenleving er toen uit? “Het was een vereniging die al meer dan honderd jaar bestond en veel oudere leden had. Het was misschien ook een beetje grijs en een beetje stoffig. Dat moest anders, vonden ze. En dat is wat ik wilde. We wilden meer in de toekomst kijken en volgende generaties koeltechnici erbij betrekken, maar we wisten niet precies hoe. De bedoeling was dat we binnen drie jaar een digitale vernieuwing zouden opzetten, maar dat duurde iets langer.”

Voorstel voor verjonging Augustinus maakte een beleidsdocument waarin hij onder meer voorstelde om het bestuur te verjongen en hiervoor de juiste mensen te vinden. “Het was de bedoeling om met het nieuwe bestuur een nieuw plan te maken en dit ook daadwerkelijk uit te voeren. We zijn toen op zoek gegaan naar iemand die vooral met communicatie kon omgaan. Dat is Anouk geworden, en met haar zouden we echt een nieuwe start kunnen maken. Het kwam door, en met haar andere ideeën, en via het netwerk van Anouk kregen we toegang tot externe partijen waar we nog niet aan hadden gedacht. Zoals bijvoorbeeld Different Company, dat ons heeft begeleid bij het vormgeven van de nieuwe strategie.”

Technisch-wetenschappelijke kennisvereniging De knvvk was van oorsprong een technisch-wetenschappelijke kennisvereniging. Augustinus en Dijkstra hebben allebei een zakelijke achtergrond. Hoe valt dat te rijmen? Augustinus: “Ik vind de wetenschappelijke kant heel belangrijk, besef dat het in Nederland steeds armer wordt. Vroeger stond er in Delft nog een leerstoel koeltechniek. Dat is niet langer het geval. Daarnaast zijn veel bedrijven naar het buitenland verhuisd. Ik denk echter dat we zoveel mogelijk bij kennis moeten blijven. Alleen zo kunnen we blijven innoveren en onze markt behouden.”

Kennis overdragen Dijkstra beaamt: “Studenten worden steeds vaker opgeleid tot generalist, maar kennis over koeltechniek is specifiek en blijft relevant, zeker als het gaat om ontwikkeling en innovatie. Er is een grote behoefte aan kennisoverdracht van generatie op generatie. Ik denk dat wij vanuit de vereniging hier een waardevolle rol in kunnen spelen. Bijvoorbeeld door eerder technisch georiënteerde studenten kennis te laten maken met onze branche. Bovendien is de vereniging ooit opgericht door ondernemers. Het is altijd goed om specialisten en generalisten te combineren. Samen betekent dit dat je alle aspecten van een organisatie kunt dekken.”

Anouk Dijkstra: “Belangrijk is dat er meer gelijkwaardige participatie is van de volgende generatie in de koeltechniek in de vereniging.”

Gelijke deelname Kijken jongeren anders naar de industrie? Augustinus: “We merken dat vooral veel jongeren behoefte hebben om bij te dragen aan duurzaamheid. Dat willen we vanuit de vereniging faciliteren. Wij zien de noodzaak om de progressieve stem te laten horen, gebaseerd op feiten. Je hoort veel te weinig over ons vakgebied en hoe belangrijk het is als het gaat om zaken als milieu, de voedselketen en duurzaamheid. Dat moet veranderen.” Dijkstra vult aan: “Belangrijk is dat we de jonge generatie meer aan het woord laten en dat er meer gelijkwaardige participatie is van de volgende generatie in de koeltechniek in de vereniging. Daarom hebben we de handelsnaam van de vereniging veranderd in knvvk & young cool. Binnen de organisatie willen we naast de beleving ook de creativiteit en grenzeloosheid van een jonger brein weerspiegelen in onze activiteiten en evenementen.”    

Vertrouwen en verbinding Hoe kijkt Peter Augustinus terug op zijn voorzitterschap? “Ik heb altijd gehandeld vanuit mijn principes van vertrouwen en verbinding. Dat wilde ik tijdens mijn voorzitterschap ter sprake brengen. Vanuit het oogpunt van de persoon die ik ben, zie ik mijn rol als de-escalerend. Van daaruit is ook een verbinding gemaakt met de NVKL. Dat werd lange tijd voor onmogelijk gehouden. Maar door simpelweg te verbinden, ontdek je dat we veel meer gemeen hebben dan we dachten. We kwamen er allebei achter in een gesprek met Mart Peeman. Als verenigingen vullen we elkaar op een aantal vlakken aan.”

Veranderingen doorvoeren Wat neemt Dijkstra mee van Augustinus? “Met zijn visie bracht hij de vereniging in beweging. Hij verlaat de vereniging in goede staat. Het is mooi dat hij de beweging naar de toekomst heeft kunnen initiëren, onder de leden, het bestuur en collega-verenigingen. Daar kan ik op voortbouwen. Ik ben goed in het doorvoeren en doorvoeren van veranderingen. Dat doe ik ook in ons familiebedrijf Prevesco. Dit komt tot uiting in het feit dat we Uniflow met succes op de markt hebben gebracht. Mede door die ervaring kan ik een waardevolle bijdrage leveren.”

Vergroten en diversifiëren van het ledenbestand Wat wil Dijkstra bereiken in haar rol als voorzitter? “Ik wil ervoor zorgen dat de generaties in de markt met elkaar in dialoog gaan”, zegt de ondernemer. “Ik wil het ledenbestand vergroten en diversifiëren, en de jonge generatie gelijkwaardiger in en in de vereniging laten participeren. De volgende stap is dat kennis daadwerkelijk wordt overgedragen. Daarvoor is onder andere de dialoog nodig die ik eerder noemde. Ik wil vooral de oudere generatie laten beseffen dat het delen van kennis als waardevol kan worden gezien en niet alleen als iets waardoor je macht verliest. Een vereniging gaat over mensen. Ik denk dat we een goed bestuur en team hebben om dat voor elkaar te krijgen."

Modernisering van de organisatie Wat zijn specifieke zaken waar Dijkstra zich vooral op wil richten? “We zijn net verhuisd naar Woerden en gebruiken daar een deel van het productaanbod van TVVL: ondersteuning van verenigingsbureaus. Mede hierdoor kunnen we onze organisatieprocessen verbeteren en automatiseren, wat nodig is om de organisatie te moderniseren. Kennisoverdracht zie ik als een speerpunt. Dit betekent dat de gevestigde orde wellicht wat meer gestimuleerd of gestimuleerd moet worden om haar kennis over te dragen. Sterker nog, we weten niet of het kennisniveau van de dertigers van nu werkelijk lager is dan dat van dertigers dertig jaar geleden. Het zou mooi zijn als de klachten die we soms horen over de daling van het kennisniveau omgezet worden in een verantwoordelijkheidsgevoel om het niveau te verhogen.”

Maatschappelijk aspect van een vereniging Dijkstra vervolgt: “We zien dat de nieuwe generatie in de markt minder status ontleent aan een bonus en een grote auto, maar meer aan zaken als minder uren werken en slimmer werken in plaats van harder werken. Hoe ga je daar zakelijk mee om? Ik wil dit met onze leden bespreken. Daarnaast weten we dat er veel onderzoek en ontwikkelingen gaande zijn, maar we zien ook dat innovaties vaak stagneren in het verdienmodel en wanneer ze op de markt komen. Daar hebben we mee te maken. Tot slot wil ik dat we naast de inhoudelijke kant ook kijken naar de mogelijkheid om het sociale aspect van een vereniging prominenter te maken. Bijvoorbeeld in de vorm van een kerstborrel en de introductie van het 'fridge dinner' waarbij we opnieuw de prestigieuze Kamerlingh Onnes Prijs mogen uitreiken.”

Tags: klimaattechniek, industriële koeling, knvvk & young cool

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De koelsector doet te weinig om jonge professionals aan te trekken

Meld u aan voor de Cold and Air Treatment nieuwsbrief