Slooprobot knaagt aan koeltoren | De monteur

2021-11-16 22:05:36 By : Mr. zhi jiang

Deze website maakt gebruik van cookies om uw browse-ervaring gemakkelijker te maken. Meer informatie.

Wat moet je doen als je van een grote koeltoren af ​​wilt, maar opblazen geen optie is? In Duitsland werd besloten om een ​​op afstand bestuurbare sloopmachine naar boven te sturen. 

Tussen juni 2018 en mei dit jaar heeft een speciaal gebouwde graafmachine de muur van de koeltoren van de kerncentrale Mülheim-Kärlich bij Koblenz hap voor hap van boven naar beneden afgebroken. Dat leverde spectaculaire beelden op.

De meest voor de hand liggende manier van slopen zou een gecontroleerde explosie zijn geweest, maar dat zou te veel stofoverlast hebben veroorzaakt voor de omgeving. Om de sloopmachine op de rand van de koeltoren te plaatsen moest er een tijdelijke brug worden geplaatst. Via de binnenkant van de toren werd de machine met vier kabels omhoog getild. Eenmaal geïnstalleerd, kon de kolos beginnen met zijn sloopwerkzaamheden.

Na wat gewenningsproblemen liep het prototype één ronde per week, waarbij elke keer drie meter muur werd weggevreten. Op 90 meter hoogte werd het werk stopgezet, omdat de helling van de kegelvorm te gevaarlijk werd. De slooprobot kon dan met een conventionele telescoopkraan worden neergelaten. In totaal heeft hij 15.000 vierkante meter muur met een dikte van zestien centimeter of 2400 kubieke meter gewapend beton ontmanteld.  

De kerncentrale Mülheim-Kärlich werd tussen 1975 en 1986 gebouwd in opdracht van het energiebedrijf RWE, maar heeft eigenlijk nauwelijks gedraaid. Op 1 augustus 1987 werd ze in gebruik genomen, maar een jaar later, op 9 september 1988, moest de centrale weer sluiten. De bouw was niet conform de verleende vergunning verlopen en bovendien was onvoldoende rekening gehouden met het risico op aardbevingen. De bouwkosten bedroegen 3,5 miljard euro. Tot 2001 was de fabriek klaar om opnieuw opgestart te worden, maar uiteindelijk handhaafde de hoogste rechtbank het besluit om de fabriek definitief te sluiten. 

In 2004 begonnen de ontmantelingswerkzaamheden, waarvan de kosten op een miljard euro werden geraamd. Omgerekend kost elke daadwerkelijk geproduceerde kWh uit de 1300 MW-centrale uiteindelijk 1,44 euro. Dit is exclusief administratie-, personeels- en juridische kosten uit de periode tussen 1987 en 2001.

Als je dit artikel interessant vond, schrijf je dan gratis in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

© De Ingenieur | Colofon | Disclaimer | Contact