Het belang van de warmtewisselaar bij aardwarmte: "Meer warmte oogsten zonder extra kosten"

2022-04-21 06:22:17 By : Ms. Tina Gu

Glastuinbouwondernemers die aansluiten op de aardwarmtebron Polanen of Maasdijk krijgen straks warmte geleverd via een warmtenet en warmtewisselaar. De gewenste capaciteit bepaalt de grootte van deze installatie, zo vertelt Stijn Wolterink (ontwikkelaar duurzame warmte) op de website van Energie Transitie Partners. De warmtewisselaar scheidt het water in het warmtenet van het water in de teeltinstallaties. De aansluiting is continu beschikbaar voor levering van warmte om de teelt te verduurzamen.

Het principe van een warmtewisselaar is vrij eenvoudig. Het is een groot pakket van honderden roestvrijstalen platen. Aan de ene kant van de plaat koelt het warme water uit het warmtenet af. Aan de kwekerszijde warmt het water uit de teeltinstallaties op. De aanvoertemperatuur van het warmtenet is gemiddeld 85 graden. De retourstroom uit de kas is vaak tussen 25 en 35 graden Celsius.   “Doel van het project en de kweker is om de retourstroom zo koud als mogelijk bij de wisselaar te krijgen, waardoor meer warmte uit dezelfde stroom warm water wordt geoogst, zonder extra kosten voor de kweker. Dit draagt ook nog eens bij aan een betere benutting van de bron wat weer leidt tot meer inkomsten voor het project en het volgende jaar een lagere warmteprijs”, aldus Stijn.

Passende capaciteit kiezen Samen met de glastuinbouwondernemers en energieadviseurs bespreekt ETP wat de passende capaciteit is voor de warmtewisselaar. Dit is volledig afhankelijk van de eigenschappen van het bedrijf en de teelt, weet Stijn. "Zo kan een bedrijf met een wisselende warmtevraag in zomer en winterperiode kiezen voor een grotere handelscapaciteit, terwijl een bedrijf met een stabiele jaarronde vraag weer kiest voor de standaardcapaciteit. Ook kan de ondernemer kiezen om de aansluiting meer of minder voor te bereiden op een grotere vraag in de toekomst."

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | GroentenNieuws.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.