Stofzuigermiljardair Dyson klaagt tv-zender aan om 'smaad' wegens uitzending over arbeidsmisstanden

2022-10-08 20:00:05 By : Mr. Penghui Lin

In een documentaire van Channel 4 is te zien dat bij een Maleisische toeleverancier van het bedrijf van de Britse multimiljardair personeel zouden worden uitgeput en zelfs mishandeld.

James Dyson, bekend van keihippe zakloze stofzuigers en luchtverfrissers, klaagt de Britse tv-zender Channel 4 en productiehuis Independent Television News aan voor smaad. Reden: deze partijen zonden februari 2022 een item uit over een Maleisische fabriek waar spulletjes voor Dyson worden geknutseld. En u raadt het al: dit item ging niet over zelfsturende teams of het hosanna van holocratische werkwijze.

Toeleverancier ATA zou paspoorten afpakken, personeel ophokken in kleine hostelkamers, bizarre werkweken hanteren en slechts 9 pond per dag betalen. In een enkel geval is een medewerker mishandeld, omdat hij zou samenspannen met activisten die strijden voor betere arbeidsrechten.

In het item wordt duidelijk dat Dyson in 2019 werd gewaarschuwd over onfrisse praktijken bij zijn toeleverancier, maar pas na twee jaar wordt het contract met ATA verbroken. Intussen schrijft Daily Mail over de kwestie, maar Dyson doet alsof het nog nooit van de aantijgingen heeft gehoord. Hoe dan ook: Channel 4 komt in die uitzending met het nieuws dat 14 medewerkers van ATA Dyson voor de rechter willen slepen, omdat ze vinden dat de Britse stofzuigergigant had moeten ingrijpen.

Channel 4 geeft het bedrijf overigens keurig de gelegenheid tot weerwoord. Een directeur prevelt iets over het belang dat Dyson hecht aan hoge ethische standaarden. En die 9 pond per uur? Ach ja, je draait nou eenmaal mee in een mondiaal competitieve markt. Maar, heus waar, alles zal beter worden.

Toch klaagt James Dyson met twee entiteiten van zijn imperium Channel 4 aan. De aantijgingen zijn, zoals dat met een keurige stiff upper lip heet, 'remarkably defamatory'. De toga die Dyson bijstaat erkent dat niemand in twijfel trekt wat er bij de Maleisische fabriek gebeurde, maar de lezing dat de Britse huilbezemheld iets fout heeft gedaan wordt bestreden.

De verdediging stelt dat in het item James Dyson, volgens Sunday Times goed voor een vermogen van 23 miljard pond, nergens persoonlijk de schuld van krijgt noch de twee entiteiten die de zaak aanspannen. Nu is het aan de rechter om te oordelen over de zaak. Mag u op basis van het onderstaande nieuwsitem oordelen of Dyson een punt of een jankende stofzuigerzak is.