Slateler Slamotra zet nieuwe verlichtingsstap

2021-12-06 22:02:54 By : Ms. Cindy Lee

Franky Hens en Kirsten Audenaert van de Vlaamse slateler Slamotra zijn enkele weken geleden begonnen met het in gebruik nemen van de derde en laatste fase LED-belichting in hun 3,3 hectare grote kas in Kruibeke. Bij Slamotra worden 5 soorten sla op natuurlijke wijze op goten geteeld.

Sinds 2016 investeren de telers fors in de energie-efficiëntie van hun kassen. Waar voorheen rode sla en eikenblad werd belicht met LED, is nu de overstap gemaakt van HPS naar LED voor het belichten van botersla.

De positieve onderzoeksresultaten naar het juiste spectrum voor dit specifieke slagewas, in combinatie met de stijgende energieprijzen, hebben Slamotra doen besluiten dit te doen. Ook dit keer is er gekozen voor de Empress armaturen van Oreon met de nieuwste LED-chips, wat Slamotra ook nog eens forse energiebesparingen gaat opleveren.

Kirsten Audenaert van Slamotra en Jan Mol van Oreon Energiebesparing Franky Hens: “Onze energieprijzen zijn het afgelopen jaar 5 keer gestegen, dus daar moesten we op anticiperen. Ik was voorheen niet helemaal overtuigd van het effect van LED op botersla, maar er is veel onderzoek naar gedaan met positieve resultaten, dus besloot ik nu de overstap te maken. In deze boterslakas van een kleine hectare zijn we van 3 HPS-lampen naar 2,5 stuks LED-lampen op een trellis gegaan en is het lichtniveau verdubbeld met een lager energieverbruik. Gezien de stijgende energieprijzen is de terugverdientijd voor led voor ons nu een stuk interessanter geworden.” Dynamisch spectrum Franky Hens koos voor andere spectra in zijn kas, omdat kropsla in de beginfase een andere lichtbehoefte heeft dan later in de teelt. Om deze reden is er extra ver rood toegevoegd aan de Empress armaturen met Low Blue White spectrum in de eerste 12 maten van de kas. Verrood zorgt ervoor dat de jonge plant de gewenste vorm krijgt. Nadat de kroppen zich in de eerste dagen hebben gevormd, wordt de sla belicht met een laag blauw spectrum met extra wit licht. Dit aangepaste lichtspectrum zorgt voor een betere zichtbaarheid tijdens controlewerkzaamheden in de kas.

Franky Hens: “Sinds het begin van het groeiseizoen telen we met dynamische lichtspectra en hierdoor kunnen we de belichting nu aanpassen aan het weer en de energieprijs. Ik ben zeer tevreden over de kwaliteit van de botersla, die beduidend beter is dan onder HPS alleen.”

LED's met dimfunctie Slamotra heeft als eerste kweker een dimfunctie op de topverlichting van Oreon. Deze vraag kwam voor hen voort uit het feit dat HPS lampen niet dimbaar zijn en dus in groepen geschakeld moesten worden; wat resulteert in een lagere uniformiteit. Door LED-armaturen te dimmen, kunnen telers het lichtniveau verlagen met behoud van een hoge uniformiteit en meer controle over de teelt. Ook Oreon zag hier het voordeel van, Sales Director Jan Mol: “We zien de vraag naar LED-lichtsturing toenemen, zeker in deze energiecrisis waar een dimfunctie het mogelijk maakt om nog efficiënter te verlichten.”

Energiebesparing in de kas Slamotra investeert sinds 2016 fors in een energiezuinige kas. Al het water wordt hergebruikt in de kas: het regenwater van het dak wordt opgevangen en hergebruikt als gietwater voor de planten. De armaturen van Oreon zijn watergekoeld; de warmte van de LED's wordt via de bovenzijde van de kas afgevoerd naar buizen onder het teeltsysteem.

Door deze warmte opnieuw te gebruiken, is er minder verwarming nodig. Op een gemiddelde dag met 15 uur verlichting betekent dit een besparing van ruim 200 m3 gas per dag. De waterkoeling van de lampen biedt een groot voordeel bij de teelt van koude gewassen zoals sla. “Bij HPS moesten we soms de lampen uitdoen omdat het te warm werd, maar met led kunnen we langer branden”, zegt Franky Hens. “Bovendien is verlichting met LED een stuk efficiënter omdat het bestaat uit blauw en rood licht, dat door de plant beter wordt benut dan het gele licht van HPS.”

Voor meer informatie: Oreon info@oreon-led.com www.oreon-led.com

Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | GroentenNieuws.nl

Schrijf u in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je ziet deze pop-up omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Als je deze melding altijd ziet, heb je je cookies uitgeschakeld en blijven ze verschijnen.